A klinikai kutatásról

Klinikai Kutatásról

A klinikai kutatásról

A klinikai kutatás az emberi felhasználásra kerülő vizsgálati készítményeknek, vagy orvostechnikai eszközöknek a mindennapi orvosi gyakorlatba történő bevezetése előtti kipróbálása, amely klinikai vizsgálatok segítségével zárul.

A kutatás célja az emberi betegségek megelőzésének, diagnosztizálásának, kezelésének javítása, azok kialakulásának jobb megértése. Közvetlen célkitűzés, hogy igazolják az újonnan kifejlesztett, vizsgálatba vont hatóanyag vagy kezelési eljárás biztonságos és hatékony.

A klinikai kutatásokat különböző szervezetek kezdeményezik és finanszírozzák, például egészségügyi intézmények, gyógyszergyárak, orvosi műszergyártó cégek, állami hatóságok, alapítványok vagy orvosok.

A fejlesztés végeredménye lehet egy új gyógyszer, valamilyen új gyógyászati segédeszköz (pl. csípőprotézis), orvostechnikai eszköz (pl. pacemaker), kombinált eszköz, egy orvosi műszer, vagy egy új műtéti eljárás.

A klinikai kutatások rendszerint egészségügyi intézményekben, kórházakban, klinikákon, szakrendelőkben zajlanak, a kutatásban orvosok, nővérek, valamint a kutatást koordináló szakemberek vesznek részt. A vizsgálati team folyamatosan nyomon követi a résztvevő egészségi állapotát, ellenőrzi a kezelés biztonságosságát és hatékonyságát.

A kutatások alanyai – legyenek egészségesek vagy betegek – önként jelentkeznek, a vizsgálatban való részvételük ingyenes.

A klinikai kutatások szigorú jogi, szakmai és etikai szabályozás alatt állnak, amely szavatolja a kutatás kockázatának minimalizálását, és a magas minőséget.