Gyakran Ismételt Kérdések

Kérjük, olvassa el figyelmesen az alábbiakat!

Hogyan jelentkezhetek klinikai kutatásokra?

Közvetlenül nem tud klinikai kutatásokra jelentkezni, hisz mindig szükséges bevonni kezelőorvosát, aki megítéli, egy adott vizsgálat illeszkedik-e az Ön egészségi állapotához. Regisztrálhat azonban oldalunkon és kérheti, hogy vegyük fel a kapcsolatot kezelőorvosával az Önt érdeklő terápiás területeken megjelenő új vizsgálatokkal kapcsolatban.

Kell-e fizetnem a klinikai kutatásban való részvételért?

Nem, a részvétel minden esetben ingyenes.

Hányszor vehetek részt klinikai kutatásban?

A betegek többször is részt vehetnek kutatásokban, ugyanakkor, ha valaki részt vesz egy vizsgálatban, annak befejezése és a következőre történő jelentkezés között legalább 3 hónapnak el kell telnie, amelyet kivárási időszaknak neveznek.
Amennyiben nem kerül be egy vizsgálatba, úgy bármikor jelentkezhet a következőre.

Mi a legnagyobb kockázata a klinikai kutatásban való részvételnek?

A kezelés következtében olyan mellékhatások léphetnek fel, amelyeket nem ellensúlyoznak kellőképpen a terápiás előnyök.

Mi a legnagyobb előnye a klinikai kutatásban való részvételnek?

A betegek a hétköznapi egészségügyi ellátásban megszokottnál hatékonyabb vagy kevesebb mellékhatással járó, tehát biztonságosabb kezelésben vehetnek részt.

Hogyan és kitől kaphatok részletes tájékoztatást a klinikai kutatásokról?

Amennyiben a jelentkező megfelelt a kutatásban való részvétel alapvető feltételeinek, egy részletes írásos tájékoztatót kap, amely magában foglalja az adott kezeléssel kapcsolatos összes információt. A tájékoztató alapos átolvasása után következik a szóbeli tájékoztatás, amely során a beteg átbeszélheti a vizsgáló orvossal a felmerülő kérdéseket. A kutatásban való részvétel csak úgynevezett tájékoztatott beleegyezéssel, illetve a beleegyező nyilatkozat aláírásával valósulhat meg.

Mi történik, ha a kezelés alatt meggondolom magam?

Az írásba foglalt beleegyező nyilatkozat a kutatás bármely szakaszában, bármely időpontban indoklás és hátrány nélkül visszavonható. A hozzájárulás visszavonásával, a kezelést abbahagyhatja.

Résztvevőként milyen védettséget élvezek?

A kutatások során szigorúan nyomon követik a résztvevők egészségi állapotát, valamint ellenőrzik a kezelés biztonságát és hatékonyságát.
A kutatások minden esetben hatósági engedéllyel rendelkező vizsgálati protokoll szerint zajlanak; a kutatásokat hazai és Európai Uniós jogszabályok szabályozzák, továbbá a Helyes Klinikai Gyakorlat (Good Clinical Practice, GCP) irányelvei és a Helsinki Nyilatkozat etikai szabályai is vonatkoznak rájuk.

Hozzájuthatok-e a gyógyszertárakban a klinikai kutatásokban vizsgált gyógyszerjelöltekhez?

Nem, a gyógyszerjelöltek még nem kerültek piaci bevezetésre, ezek csak a klinikai kutatások keretei között hozzáférhetőek.

Mi a célja a klinikai kutatásoknak?

A kutatások célja az emberi betegségek megelőzésének, diagnosztizálásának, kezelésének javítása, azok kialakulásának jobb megértése. Gyógyszerkutatásoknál a fő cél az, hogy megállapítsák egy gyógyszerjelölt gyógyító erejét és alkalmazásának biztonságát.

Mit vizsgálnak a klinikai kutatásokban?

A kutatások során a forgalmi engedéllyel még nem rendelkező vagy forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező kezelési eljárásokat, pl. gyógyszerjelölteket-gyógyszereket és orvostechnikai eszközöket vizsgálnak.

Hol zajlanak a klinikai kutatások?

A kutatások többnyire egészségügyi intézmények fekvőbeteg-osztályain, szakrendelőkben, egyes esetekben háziorvosi rendelőkben zajlanak.

Milyen orvosok vesznek részt a klinikai kutatásokban?

A kutatásokban kizárólag hivatalos orvosi vagy fogorvosi végzettséggel rendelkező szakemberek vesznek részt.